مسابقه رباتیک
مسابقات رباتیک چیه و با چه هدفی انجام میشه؟ حتما تا به حال اسم ربات و یا مسابقات رباتیک به گوشتون خورده. یکی از چیزهایی که با پیشرفت علم و تکنولوژی توسط بشر ساخته شده، ربات بوده. بدون شک، میشه گفت بهترین و جالبترین ساخت بشر، همین رباتها هستن. ساخت ربات اگرچه خیلی ترسناک به نظر میرسه و همه ما زمزمههایی از جایگزین شدن ربات به جای بشر در کره خاکی شنیدیم، اما جالب و هیجانانگیز بودن این مسئله باعث شده مسابقات رباتیک در سراسر دنیا شکل گرفته و برگزار بشه. هر ساله نخبههای زیادی در سراسر دنیا در این مسابقات شرکت کرده و با تلاش فراوان بهترین رباتهای جهان رو میسازن. مسئله حائز اهمیت اینه که رقابتهای رباتیک تنگاتنگ بوده و برای همه سنین هم امکانپذیره. در این مسابقات انواع و اقسام ربات رو میتونید مشاهده کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این مسابقات، مسابقات رباتیک ایران و جهان، مسابقات رباتیک دانش آموزی و… با آریانا عصر همراه باشید.
مسابقات رباتیک چیست؟
شاید بهتر باشه قبل از پاسخ به سوال مسابقات رباتیک چیست، بدونیم اصلا خود واژه رباتیک یعنی چی؟
رباتیک، یک رشته منحصر به فرد و جالبه. این رشته یک حوزه تحقیقاتی به حساب میاد و این حوزه بین رشته علوم و مهندنسی کامپیوتره. به طور کلی رباتیک به طراحی، ساخت، بهرهبرداری و استفاده از یک ربات گفته میشه. حالا مسابقات رباتیک چیه و با چه هدفی انجام میشه؟ به طور کلی هدف از طراحی این ربات ها، تولید ماشین یا رباتهای هوشندی هست که بتونه کارهایی مشابه با انسان داشته باشه تا بشر رو در انجام کارهای روزمره یاری کنه یا از بعضی خطرها در امان نگه داره.
برای فعالیت در این حوزه و شرکت در مسابقات ایران و جهانی رباتیک، لازمه در حوزه مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک، مهندسی الکترونیک و… اطلاعات کافی رو کسب کنید. هدف اصلی از ساخت یک ربات، تولید ماشینهایی به عنوان جایگزین برای انسانهاست. به طور مثال بعضی از این ماشینها طوری طراحی شدن که بتونن کارهایی مشابه با کارهای یک انسان داشته باشن. ناگفته نمونه که تعداد زیادی از این رباتها وظیفههای خطرناکی مثل بازرسی از مواد رادیو اکتیو و غیر فعال کردن بمبها رو بر عهده دارن. اما به طور کلی در مسابقات رباتیک دانش آموزی تهران، ایران و جهان، دانش آموز و افراد نخبه، با ابتکار و دانشی که دارن، رباتهای مختلفی ساخته و شانشون رو در برنده شدن امتحان میکنن.
تاریخچه مسابقات رباتیک ایران و جهان
درباره تاریخچه و پیشینه مسابقات رباتیک در ایران و جهان، نمیشه اطلاعات دقیقی رو مطرح کرد. چرا که با ظهور این حوزه، رقابتهای رباتیک در سراسر جهان ایجاد شد و در سراسر دنیا، مسابقات متعددی به طور مجزا برگزار شد. اما با این وجود میشه گفت تاریخچه برگزاری این مسابقات به دهه ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ برمیگرده.
طبق تحقیقات انجام شده، اولین مسابقه رباتیک، یک مسابقه جهانی و بینالمللی بوده که توسط یک دبیرستان هم صورت گرفته. این دبیرستان برای اولین بار برای ورود به این عرصه، مسابقات ربات یا رباتیک دانش آموزی رو برگزار کرد. این مسابقه از دانش آموزان، مربیان و معلمهای دبیرستان تشکیل میشده. جالبه بدونید در این مسابقات، رباتهای منحصر به فردی ساخته شد. مهمترین رباتهای ساخته شده در ایران دوره، رباتهایی بودن که میتونستن تیراندازی کنن، از میله آویزان شده و یا تعادل داشته باشن. لازمه بدونید این مسابقات FIRST نام داشتن و هدف کلی از برگزاری اون ها، الهام بخشیدن به دانش آموزها به عنوان رهبران علم و فناوری بوده. امروزه این مسابقات در سراسر جهان و در تمام ردههای سنی برگزار میشه.
انواع مسابقات رباتیک در سطح بینالمللی و جهانی
انواع مسابقات رباتیک، در انواع مختلفی برگزار میشه. هر سال در سراسر کشورهای جهان، این مسابقات با حضور ردههای سنی مختلف برگزار میشه. در واقع انواع مسابقات ربات در جهان رو از نظر نوع ربات به چند دسته تقسیم میکنن. مهمترین و مشهورترین مسابقات رباتیک جهانی، مسابقات قهرمانی فوتبال رباتیک (Robocop FIRA) هست. همونطور که از اسم این مسابقه معلومه، در این مسابقه، بین رباتها بازی فوتبال انجام میگیره.
به طور کلی رباتها در سه دسته رباتهای صنعتی، رباتهای انساننما و رباتهای غیرانسانی ساخته میشن. شاید براتون جالب باشه که با بهترین رباتهای جهان آشنا بشید. ربات ASIMO یک ربات انساننماست. این ربات در سال ۲۰۰۰ توسط هوندا ساخته شد. این ربات یکی از پیشرفتهترین ربات انسانی جهان شناخته میشه. تشخیص حرکت اشیاه، محیط بیرون، تعامل با انسان ها، راه رفتن و… از ویژگیهای مهم این ربات انساننماست.
PORO یک ربات غیرانسانی و زیباست. این ربات دقیقا شبیه به یک حیوان واقعی عمل میکنه. برای القای آرامش به بیماران، سالمندان، کودکان و… ساخته شده. در نهایت ربات VALKYRIE به عنوان یک ربات صنعتی، برای همکاری با ناسا و دانشگاه ادینبورگ ساخته شده. این ربات به راحتی در کرههای دیگه که هیچ انسانی نمیتونه زندگی کنه، قابلیت زندگی کردن داره. بنابراین برای جمعآوری اطلاعات از سیارات دیگه موثر واقع شده.
اهمیت برگزاری مسابقات رباتیک در حوزههای مختلف
به طور کلی فعالیت در این حوزه و برگزاری مسابقات رباتیک اهمیت زیادی داره. یکی از مسابقاتی که در حوزه رباتیک انجام میشه، جنگ رباتهاست. توی این مسابقه رباتهای چرخدار با هم نبرد میکنن. در واقع از این مسابقه میشه مکانیزمهایی برای حمله و دفاع استخراج کرد. علاوه بر این مسابقهای با نام رباتهای پرنده در بین رباتها وجود داره. در این مسابقه توانایی رباتها به چالش کشیده شده و در زمینههای حمل کالا، عبور از موانع، مانورپذیری، طراحی مسیر و… با هم مسابقه میدن. معمولا هدف نهایی این مسابقات و طراحی ربات ها، بهبود زندگی انسانهاست.
لیست مسابقات رباتیک داخلی و جهانی
همونطور که قبلتر اشاره کردیم، مسابقات رباتیک هر سال در ایران و جهان برگزار میشه. تنوع این مسابقات باعث میشه که افراد زیادی طرفدار این مسابقات باشن و هر سال از تلویزیون و یا محل برگزاری مسابقه، بیننده اونها باشن. چرا که مسابقاتی پرشور و هیجان بوده و اطلاعات زیادی هم میشه ازش کسب کرد. اما این مسابقات چطوری برگزار میشن؟ لیست مسابقات رباتیک داخلی و جهانی به چه صورته؟ لیست انواع مسابقات رباتیک رو در ادامه به طور مختصر براتون توضیح میدیم:
1_ مسابقه فوتبال رباتیک انسان نما
این مسابقه، یک مسابقه جهانی و بینالمللی که در اون بین ربات های انساننما، مسابقه فوتبال برگزار میشه. هدف از برگزاری این مسابقه، نشان دادن پیشرفت فناوری و تکنولوژی علمی هست. همچنین این ربات ها ایدههای جالبی رو در اختیار فوتبالیستها قرار میدن.
2_ مسابقه ربات تعقیبکننده
در بین لیست مسابقات رباتیک داخلی و جهانی، مسابقه ربات تعقیبکننده، بین دانش آموزان هر کشور در هر سال برگزار میشه. نحوه برگزاری این مسابقه به این صورته که رباتها در طی یک زمان مشخص باید یک مسیر رو بدون دخالت انسان طی کرده و در پایان مسیر متوقف بشن. اگر در طول مسابقه، ربات از مسیر خارج بشه، یک امتیاز منفی گرفته و بعد از کسب ۳ امتیاز منفی از رکورد حذف میشه.
3_ مسابقه فیرا کاپ
این مسابقه، مسابقه ای بین رباتهای پرندهست. در این مسابقه که یکی از سختترین و پیچیدهترین مسابقات دنیا بین رباتهاست، ربات های مسابقهدهنده باید با حفظ تعادل، بدون برخورد به مانع و به درستی اشیا رو جابهجا کنه.
4_ مسابقه ربات پشتک زن
در این مسابقه، ربات های پشتکزن می تونن حرکات نمایشی مثل عقبگرد، پشتک زدن و… انجام بدن. در واقع یکی از خارقالعادهترین حرکاتی که یک ربات میتونه انجام بده، حرکات نمایشی و پشتک زدن در این مسابقهست.
5_ مسابقه ربات جنگجو
در مسابقه ربات جنگجو که بین دو ربات برگزار میشه، رباتها باید همدیگه رو از زمین بازی بیرون کرده و خراب کنن. طول مدت این مدت ۳ دقیقهست. بعد از گذشت این مدت، اگر امتیازها برابر باشه، مثل مسابقات انسانی، یک راند دیگه برگزار میشه. جالبه بدونید وزن مورد نیاز برای شرکت در مسابقه بین ۱ تا ۲.۵ کیلوگرمه و در غیر اینصورت اجازه شرکت در مسابقه رو نداره.
آموزش صفر تا صد رباتیک از پایه تا مهندسی
در ساخت ربات و فعالیت در این حوزه، سه رشته کامپیوتر، برنامهنویسی، الکترونیک و مکانیک تفش مهمی دارن. رباتیک یک حوزه گستردهست. بنابراین برای فعالیت در این حوزه باید با شاخهها و زیرشاخههای رباتیک به طور کامل آشنا بشید. بخشهای اصلی طراحی یک ربات شامل مغز که معمولا یک کامپیوتره، محرک و بخش مکانیکی شامل موتور، پیستون، تسمه، چرخ، چرخدنده، سنسور که شامل سنسورهای بینایی، صوتی، تعیین دما، تشخیص نور و… هست میشه.
ورود و فعالیت در رشته رباتیک، در آینده میتونه درآمد فوقالعادهای داشته باشه. در واقع یک مهندسی رباتیک، امکان ورود به شغلهای مختلف و کسب درآمدهای بالا در آینده رو داره. در حال حاضر نیاز به مهندس رباتیک در انواع رشتههای صنعت خودرو، صنایع نظامیف دفاعی، هوافضا، تولید تجهیزات و… احساس میشه. اگر خودتون به این حوزه علاقه دارید یا فرزند دانشآموز دارید که علاقه زیادی به این حوزه نشون میده، میتونید با آموز صفر تا صد رباتیک از پایه تا مهندسی، جایگاه ویژهای در این حوزه کسب کنید.
مجموعه آموزشی آریانا، معتبرترین مرکز آموزش رباتیک از پایه تا مهندسی، با هدف ارتقا سطح مهایتهای فنی و مهندسی کودکان و دانش آموزان، از سال ۱۳۸۹ در این زمینه فعالیت میکنه. روند آموزشی این مجموعه از مفاهیم پایه شروع شده و در طول دوره آموزش مکانیک، بردهای الکترونیکیف استفاده از انواع موتورها، برنامهنویسی برای ساخت هوش مصنوعی ربات و… رو دریافت میکنید.
اگر قصد دارید به عنوان یک مهندس رباتیک در این حوزه آموزش دیده و فعالیت کنید، باید ویژگیهایی مثل استدلال، دقت، ارتباط موثر با دیگر، تمرکز بالا، علاقه به دانش و علم روز، علاقه به حل مسئله و… رو داشته باشید.
به طور کلی آموزش رباتیک در سنین پایینتر مفیدتره. بهترین سن برای آموزش رباتیک دوران دبستان یا دبیرستان هست. اما ما در مجموعه آریانا برای سنین مختلف پکیجهای مناسبی داریم و میتونید در هر سنی این آموزشها رو دریافت کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.